Maximera din bostadsyta

Om du skall göra en lägenhetsrenovering i Stockholm är det god ide att samtidigt försöka maximera din boyta. De flesta bor lite mindre än de egentligen önskar. Det finns lite olika sätt att gå tillväga. 

Bygg ett loft

Att till exempel bygga ett loft kan vara en väg att få mer golvyta. Vill man bygga ett loft så skall man ha en hög takhöjd, helst 3 meter. Loftet ger dubbelt så mycket golvyta där det byggs. Att bygga loft kan vara ett sätt att få mer golvyta. För att kunna bygga ett loft så är det bra om man har högt i tak, helst 3 meter, men det går att hitta smarta lösningar med mindre höjd också. Med ett loft så får du dubbelt så mycket golvyta där loftet byggs. Både loft och sovloft finns i flera olika utföranden, du kan välja att köpa en färdig lösning eller anlita någon som ritar och bygger ett loft som passar just dina behov. 

En arkitekt kan hitta lösningar

Om du vill hitta sätt att maximera din boyta så kan det vara värt att anlita en duktig arkitekt som specialiserat sig på den typen av ärenden. En arkitekt kan hitta lösningar och möjligheter som du själv kanske inte tänkt på. Arkitekter kan förutse dina behov och förekomma dem. Även om det kostar en slant att anlita en arkitekt så är det helt klart värt det både för trivseln hemma och för den totala värdeökningen som det kommer ge bostaden. 

Kanske vill du ha något mer i anslutning till ditt loft som ett utfällbart skrivbord, infälld belysning eller en inbyggd bokhylla? Delge arkitekten dina önskemål och be hen komma med ideer. 

Andra sätt att spara plats

Här är några enkla och handfasta tips på hur du kan spara plats hemma. 

Tänk igenom din förvaring

Sätt upp hyllor högt upp längs med taket. Där kan du ha sådant som du vill skall finnas i lägenheten men som du kanske inte använder varje dag. Tycker du att det ser plottrigt ut kan du organisera upp dina saker i lådor. Lådorna skyddar även dina grejer mot damm. 

Sätt upp krokar överallt i lägenheten där det ofta samlas saker på marken. I hallen till exempel kan man nästan inte ha för många krokar. Samma sak gäller för sovrum. 

Skaffa fiffiga möbler

Se till att möblerna som du köper har förvaringsfunktion eller andra smidiga funktioner. Vissa möbler går också att fälla ihop och hänga upp eller ställa undan när de inte används. Att köpa en säng som även fungerar som soffa är också ett hett tips!

Tvätthiss

Har du svårt att få plats med stående garderober kan hängande sådana kanske vara en ide. Enklare tvätthissar som man hissar upp och ner i taket är faktiskt både snygga och praktiska. Är du stolt över din garderob är detta ett fint sätt att visa upp dina kläder utan att du har dem på dig!